Helsinkos apspriež Digitālās dividendes ieviešanu
Publicēts 11. jūnijā, 2009.
Šī gada 9. jūnijā Baltijas reģiona mobilo sakaru industrijas un 10 valstu valdības pārstāvji tikās Helsinkos, lai diskutētu par Digitālās Dividendes frekvenču spektra izmantošanu mobilo sakaru nodrošināšanai.

Līdz ar analogās televīzijas izzušanu un pāriešanu uz digitālo formātu pamazām sāk atbrīvoties sakaru frekvences, kuras ir iespējams izmantot, lai paaugstinātu mobilo sakaru efektivitāti un samazinātu izmaksas. Pašlaik ir būtiski vienoties par saskaņota frekvenču diapazona izdalīšanu mobilo sakaru operatoriem katrā valstī, lai samazinātu tehniskās izmaksas un novērstu nesaderības problēmas.

Tikšanos rīkoja Somijas telekomunikāciju ministrs Suvi Linden, to atbalstīja GSM asociācija sadarbībā ar Nokia un Nokia Siemens Networks (NSN). Uz tikšanos devās arī Latvijas pārstāvji - Satiksmes ministrijas valsts sekretārs Nils Freivalds un ministrijas Komunikāciju departamenta eksperts Jānis Graudiņš.  Tikšanās laikā tika pārrunātas iespējas kā optimizēt Digitālās Dividendes frekvenču spektra piešķiršanas procesu, lai ikviena iesaistītā valsts gūtu maksimālu ekonomisko un sociālo labumu.  

Somija ir pirmā Eiropas valsts, kas nolēma piešķirt 790-862 Mhz frekvenču joslu mobilo sakaru operatoriem. Tiek sagaidīts, ka arī pārējās Baltijas reģiona valstis sekos Somijas piemēram un piešķirs saskaņotu frekvenču joslu, tādējādi samazinot pārrobežu traucējumus. Tomēr šī frekvenču josla daļēji pārklājas ar Krievijas gaisa spēku komunikācijas sistēmas (ARNS) lietotajām frekvencēm. ARNS sistēma ir izvietota pie Krievijas robežas ar Somiju, Poliju, Ungāriju, Ukrainu un Baltkrieviju, tāpēc Krievijas atteikšanās atbrīvot šo frekvenču joslu apturētu mobilā platjoslas tīkla attīstību šajās valstīs, kā arī pašā Krievijā. Tāpēc šobrīd tiek meklēti risinājumi kā novērst šos traucējumus un saskaņot katras valsts Digitālās Dividendes frekvenču spektru, lai izveidotu vienotu platjoslas tīklu, kas ļaus paplašināt augstas kvalitātes sakaru un interneta pieejamību visā Blatijas reģionā.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: